December 31-ig a tervek szerint 154 ezer darab különféle tüzérségi, páncéltörő és harckocsilőszert semmisít meg a Trend-fix Kft. A taksonyi székhelyű vállalat közbeszerzési eljárás keretében nyerte el a tendert, amelynek értelmében NATO-szabvány szerint semmisíti meg Pusztavacson a Magyar Honvédség alakulatai számára feleslegessé vált vagy lejárt szavatosságú lőszereket. A mintegy 4170 tonna feleslegessé vált lőszer hatástalanítását elsősorban alkotóelemeire történő szétszereléssel végzik.

A Trend-fix alkalmazottai jelentős tapasztalatokkal bírnak, legtöbbjük ugyanis korábban a honvédség hasonló feladatokat végző lőszerjavító és -bevizsgáló üzemében dolgozott. A cég a biztonságos munkavégzés érdekében több mint százmilliós beruházást hajtott végre, és a vállalat munkáját a HM Technológiai Hivatala rendszeresen ellenőrzi.

Az említett, alig több mint négyezer tonna lőszer csak töredéke a honvédség 53 ezer tonna felesleges, megsemmisítésre váró lőszerének és robbanóanyagának, amelyeknek vagy a szavatossága járt le vagy a haderő-átalakítás során vonták ki a rendszerből. A feleslegessé vált lőszerek megsemmisítése nemzetbiztonsági és környezetvédelmi feladat is egyben. (VG)