Közélet

"Apu még élt" - Megszólalt az Olaszliszkán megölt tanár lánya

Az olaszliszkai romák brutálisan összeverték október közepén Szögi Lajos tiszavasvári tanítót, mert elsodort autójának visszapillantójával egy helybéli gyereket. A kislánynak nem esett baja, a tanár azonban a bántalmazás következtében elhunyt.
A gyilkosság az áldozat tizennégy és ötéves lányai előtt történt. A médiában először szólalt meg Szögi Emese.

A Magyar Rádió tudósítójának a fiatal lány többek között a következőket mesélte a tragédiáról:  "Pár másodperc múlva már tört be az ablak, apu próbált volna továbbhajtani, akkor törték be a szélvédőt. Három, vagy négy rántásra sikerült kiráncigálni. Görcsösen fogta a kormányt, és nem akart kiszállni. Hátul ültünk a húgommal. Aputól semmit nem hallottam, csak a támadóitól, hogy te szemét, te állat. Különféle ronda dolgokat mondtak rá. A két kezemen nem tudom megszámolni, hogy hányan voltak ott, idősek, fiatalok, még gyerek is volt. Zsófi teljes pánikba esett, sírt, próbáltam őt lenyugtatni, próbáltam segítséget kérni, kiabáltam, hogy ne bántsák, hogy ő nem csinált semmit, hogy ezt nem így kell elintézni. Egy fiatalabb srác odajött a hátsó szélvédőhöz és azt mondta, hogy fogjuk be a szánkat, mert különben ha nem tetszik, akkor minket is megvernek és megerőszakolnak a húgommal együtt... Egy idősebb ember mondta, hogy most már fejezzétek be, mert még megölitek. Még az egyik férfi felindulásból belé akart rúgni egyet, de visszafogta, eléállt. Akkor szálltam ki, és odamentem apuhoz. Akkor még lélegzett, még élt..."

A kislány az interjúban elmeséli, hogy egy roma nő hívta ki a mentőket, majd a telefonját is odaadta, hogy az édesanyjukat fel tudják hívni. Végül a meglincselt tanár legidősebb lányához és barátjához mentek a gyerekek és a család együtt értesült a hírről, hogy az édesapán már nem tudtak segíteni. Erre így emlékszik: "Jött egy cigány kislány, és akkor mondta, hogy mondok neked valamit, apukádat zsákban vitték el. Én ott teljesen összetörtem. Mondtam, hogy ez nem igaz, hogy hazudsz, és akkor Poór Attila fogott le. Mondtam neki, hogy ugye nem igaz, mondd azt, hogy nem igaz. Aztán mondta, hogy sajnos igen, apu meghalt..." (Magyar Rádió)

Kapcsolódó cikkek