Mint ismeretes, Medvegyevet, Vlagyimir Putyin elnökjelöltnek, egyszersmind utódjának ajánlotta, Az orosz hírügynökség szerint a 42 éves Szvetlana és az ugyancsak 42 éves Dmitrij 35 év óta ismerik egymást, s ugyanabba a szentpétervári elemi iskolába jártak. Szvetlana katonacsaládból származik. A középiskolában ő volt az "első szépség", az álmodozó szemű szőkeség. Sok fiú "bukott rá", de ő Dimát (Dmitrijt) választotta - emlékezett Vera Szmirnova, Medvegyev első tanára.

Az iskolai tanulmányaik befejezése után néhány évvel házasodtak össze. A jelenleg 12 éves egyetlen fiukat Iljának hívják. Szvetlana - akit erős akaratúként ismernek - pénzügyi és közgazdasági főiskolát végzett. Hobbijára jellemző lehet, hogy 2005-ben részt vett Alla Pugacsova orosz pop diva "partiján", s az énekesnő születésnapi ünnepségén is jelen volt. Ugyanebben a hónapban vezetője lett annak a szponzori bizottságnak, amelynek programjában az orosz ifjúság lelki és erkölcsi fejlesztése szerepel. Ugyanabban az évben, október 24-én pedig részt vett a moszkvai Divathét ünnepélyes megnyitóján.

A lehetséges orosz elnökjelölt felesége promóciót nyújt az orosz divattervezőknek külföldön és támogatta az idén Cannesban rendezett Orosz Művészeti Fesztivált. Vezetője volt egy Milánó és Szentpétervár közötti partnerségi programnak is, amelynek célja adománygyűjtés volt. Tatjana Mihalkov, a Russian Silhoutte jótékonysági alapítvány vezetője szerint Szvetlana Medvegyev asszony "gyönyörű nő, jólelkű, gyakorlatias. Rengeteget tesz az orosz divatipar érdekében, nemzetközi szinten támogatja az orosz divattervezőket. Van érzéke a divathoz és mindig elegáns"