BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csirke és karaj a bioreaktorból - Íme, a mesterséges hús!

Húsból egyre kevesebb van, és az mind többe kerül. Szakértők szerint 2050-ig több mint kétszeresére nőhet a húsfogyasztás a világon, ezért jöhet a laboratóriumi megoldás: a kutatók izomsejteket akarnak fogyasztási céllal tenyészteni a laborokban.

A tápos csirke korszaka a múlté, jöhet a laborcsirke! Így lehet röviden összefoglalni azokat a híreket, amelyek a tudományos kutatóműhelyekből érkeznek, és azokról a lépésekről tudósítanak, amelyek meg akarják előzni a fenyegető élelmiszerválságot.

Csak az Egyesült Államokban óránként egy millió csirke fogy el, ezt a tempót a növekvő kínai és indiai fogyasztás mellett aligha lehet tartani. Öt évvel ezelőtt ausztrál kutatók már bemutatták a lehetséges jövőt: egy három centiméteres steaket sütöttek, a szükséges „húst” egy béka izomsejtjeiből állítottak elő, az egészet flambírozva tálalták.

Az izomsejteket tápoldatban tenyésztették ki. A hús mesterséges előállításának ügye, ezzel a szimbolikus gesztussal került a nyilvánosság elé, de pl. Magyarországon eddig nem foglalkoztatott különösképpen senkit sem. Pedig az így előkerült kérdések meglehetősen izgalmasak, egész gazdasági ágazatokat érintenek. A tömeges állattartást például. Előállítható-e a hús a laboratóriumokban? Feleslegessé vélik-e az állattartás nagyüzemi módszere?

Részletek a holnapi Világgazdaságban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.