Közélet

Ismét tanácskoznak a szocialisták: miről lesz szó?

A következő két év politikai tartalmának irányairól tárgyal ma ismét Dobogókőn a szocialista vezérkar. A Gyurcsány Ferenc vezette kisebbségi kormány tagjai és a párt, a frakció vezetői másodszor gyűlnek össze, hogy az adó- és járulékrendszer, a gazdaság- és fejlesztéspolitika, a munkára ösztönzés terveiről egyeztessenek.

 A legnagyobb falat ezek közül továbbra is az adórendszer: számokról nem akar beszélni az MSZP, mondván, maradjon mozgástér a kidolgozáshoz, a politikai egyeztetéshez, az SZDSZ-szel való augusztusi tárgyaláshoz.

Bár a miniszterelnök a szocialista frakció legutóbbi ülésén megjegyezte, hogy 400 milliárd forintos mozgástér lenne az az összeg, amely már érzékelhető a gazdaság és a lakosság számára, közel sem biztos, hogy végül ennyiben állapodnak meg az MSZP-n belül.

Lapunk úgy tudja, a szocialisták úgy számolnak: ehhez az „elegendő fedezet” a gazdasági növekedésből, a fehéredésből és – három kivétellel – az összes adókedvezmény megszüntetéséből, azaz belső átcsoportosításból származik. De ahogy az már „lenni szokott” az MSZP-ben, a vita mindig akkor kezdődik, amikor a részletekről kell megállapodni.

Mint az már a kormányfőtől is elhangzott, a munkához kapcsolódó kedvezményeket (utazási, üdülési, étkezési) kellene megtartani, ám ezt a vélekedést sem osztja mindenki. Felmerült a adómentességének megszüntetése is, de ez is megosztja az MSZP-t.

MSZP Dobogókő
Kapcsolódó cikkek