Közélet

Angyalföldi evakuálás: "Nem koordinálta senki"

A legfrissebb adatok szerint összesen négyszáz rendőr és hetven polgárőr vett részt az angyalföldi evakuálásban, miután egy ötszáz kilogrammos második világháborús bombát találtak - írja az Index a szerda esti angyalföldi evakuálásról.

Minden településnek, Budapesten pedig a kerületeknek is van katasztrófaelhárítási tervük, ami alapján az illetékes hatóságok cselekedhetnek, összehangolhatják tevékenységüket, irányíthatják a kármegelőzési, kárelhárítási munkát - mondta Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A katasztrófaelhárítási tervben többek között ki vannak jelölve azok a közösségi létesítmények, amikben az ideiglenesen kitelepített lakosságot el lehet látni, így a szerdai Angyalföldi evakuálás is a megadott három bázishely - két iskola és a Vasas pálya - bevonásával történt.

Mint ahogy azt azonban Szentes elárulta, a kiürítésen dolgozó szerveket nem koordinálta senki. "A védelmi bizottság feladata lett volna a feladatok összefogása, de a helyszínen lévő illetékesek úgy látták, hogy nincs szükség a bizottság összehívására. Ha összeült volna, akkor sem tudták volna gyorsabban kiüríteni a területet".

A döntéshozók - a kerület polgármestere, a polgári védelmi igazgatóság illetékese, a rendőrség helyszíni parancsnoka - úgy látták, hogy elegendőek a rendelkezésre álló eszközök, és hogy a lakosság alapvetően együtt is működik a kitelepítésben. Gyurcsány Ferenc késő délután tájékoztatást kért a történésekről, estére Szekeres Imre honvédelmi miniszter is megjelent a helyszínen.

A bombáról a bejelentés háromnegyed kettőkor érkezett; az összegyűlt rendőrök és polgárőrök fél öt körül kapták meg az utasítást, hogy párokat alkotva járják végig a megadott házakat, és szólítsák fel távozásra a lakókat. Végül hét óra után kezdhettek hozzá és fél tizenegy körülre fejezték be a tűzszerészek a munkát, és a lakók éjfél körülre térhettek haza otthonaikba.

angyalföld evakuálás szentes györgy bomba
Kapcsolódó cikkek