Közélet

„Elég volt!” Jönnek az előrehozott választások? Szakad a nagykoalíció Ausztriában

„Elég volt!” – ezekkel a szavakkal jelentette be a helyettes kancellár és a Néppárt (ÖVP) elnöke, Wilhelm Molterer az első Gusenbauer-kormány végét. Molterer csatlakozna az ellenzék előrehozott választások kiírásáért megkezdett indítványához is. Ha rajtuk múlik, már szeptemberben választanak.

A szakítás okaként a nagyobbik kormánypárt, a szociáldemokraták (SPÖ) belső válságát emelte ki - írja a Die Presse. „Nem engedhetem meg, hogy az SPÖ válsága Ausztria válsága legyen... Felelősséget kell vállalni, hogy Ausztriának cselekvőképes kormánya legyen.” Molterer egyben elmondta, ő maga lesz pártjának első számú jelöltje egy esetleges előrehozott választásokon.

A pártközpont közleménye szerint a döntésről mind a szociáldemokratákat, mind az államfőt, Heinz Fischert értesítették.

Vasárnap este Molterer még a tartományok néppárti vezetőivel is találkozott, hogy a kialakult helyzetről tárgyaljon. Információk szerint ekkor két vezér is (Erwin Pröll és Josef Pühringer) az előrehozott választások ellen emelte fel hangját. Mivel azonban elég valószínűtlen, hogy Molterer kiállt volna a nyilvánosság elé támogatásuk nélkül, spekulációk szerint legalább egyiküket a színfalak mögött meggyőzte.

nagykoalíció övp spö Molterer Ausztria
Kapcsolódó cikkek