Közélet

Rehabilitálnák Dantét - A költő leszármazottja elutasította a firenzei kitüntetést

A firenzei városi tanács hétszáz év után megbocsátana a költőfejedelemnek, akit hétszáz éve száműzött Firenzéből. A javaslat a különböző pártállású tanács tagok között éles vitát váltott ki, Dante örököse szerint pedig a városatyák nem eléggé bűnbánóak.

Dante Alighieri, az olasz irodalmi nyelv atyja ambivalens viszonyban állt szülővárosával, amelyet 1302-ben csalás és zsarolás miatt el kellett hagynia. Firenze száműzte legnagyobb fiát, a költőóriás pedig hátralévő tizenkilenc évét főként Veronában töltötte, itt írta meg mesterműve, az Isteni Színjáték túlnyomó részét is. A firenzei városi tanács nemrégiben úgy döntött, szimbolikusan megbocsát Danténak azzal, hogy a város kitüntetését adományozza ma élő leszármazottjának, Pieralvise Serego Alighieri grófnak – tudósít a Guardian.

Csakhogy a javaslat erősen megosztotta a városatyákat, a Berlusconi pártjához tartozó képviselők felvetését ugyanis az ellenzéki kommunisták elutasították, mondván: nincs szükség Dante rehabilitálására. Így végül öten szavaztak nemmel és többen távol maradtak a tanács ülésétől. "Ha halálra ítélték volna, most a feltámadásáról szavaznánk" - méltatlankodott a javaslatot elutasító egyik kommunista képviselő.

Alighieri gróf úgy döntött, ilyen körülmények között nem fogadhatja el a felajánlott kitüntetést. Mint mondta, sírni lett volna kedve, amikor meglátta a szavazás állását, amely távolról sem azt mutatja, hogy a város vezetése beismerte kollektív bűnösségét. Hozzátette: olyan ez a helyzet, mintha Stratford-upon-Avon vezetői arról vitatkoznának, állítsanak-e emlékművet Shakespeare-nek.

Firenze dante száműz rehabilitál kitüntetés isteni színjáték
Kapcsolódó cikkek