Közélet

Federer - zsinórban ötödször!

A svájci Roger Federer nyerte az amerikai nyílt teniszbajnokságot, miután a döntőben három játszmában legyőzte a brit Andy Murrayt. A korábbi világelső sorozatban ötödik alkalommal diadalmaskodott a US Openen, összességében pedig a 13. Grand Slam-tornáját nyerte.

Federer (svájci, 2.)-Murray (brit, 6.) 6:2, 7:5, 6:2

A csúcsformáját visszanyerő svájci játékos az első szettben valósággal lesöpörte ellenfelét a pályáról, a másodikban visszaverte Murray ellentámadását, a harmadikban pedig biztosította tornagyőzelmét az egy órán és 51 percen át tartó mérkőzésen. Bill Tildennek a múlt század húszas éveiben aratott sikerei óta Federer az első, aki egymást követő öt évben diadalmaskodott az amerikai nyílt teniszbajnokságon.
A mostani tornagyőzelem minden bizonnyal nagy megnyugvás számára, hiszen a mostani szezonban sokat küszködött: az ausztrál nyílt teniszbajnokság elődöntőjében a szerb Novak Djokovic, a francia nyílt teniszbajnokság döntőjében és Wimbledonban pedig a spanyol Rafael Nadal ütötte ki.

Federer 13 Grand Slam-győzelmével megközelítette az amerikai Pete Sampras 14 elsőséggel tartott Grand Slam-rekordját.
„Nagyszerűen ment a játék, és megint legyőzhetetlennek éreztem magam. Így szerettem volna befejezni ezt a viadalt. Nagyon csalódott  lettem volna, ha megint kikapok, mert akkor idén egyetlen Grand Slam-tornán sem diadalmaskodtam volna, és nagy lenne a hiányérzet.így aztán nagyon boldog vagyok, mert már kezdtek leírni, hogy fizikálisan és mentálisan segítségre szorulok” - mondta Federer, aki immár 34 mérkőzés óta nem talált legyőzőre a US Openen.

„Roger nagyon kevés hibával játszott, tőlem kellett volna több. Azt játszottam ellene, amit korábban. Akkor sikeres volt, most nem, mert alig rontott. Az is nagy erőt ad a jövőre, hogy eljutottam a fináléig. Jó érzés, hogy nem voltam ideges, pedig az első Grand  Slam-tornás döntőmet játszottam” - nyilatkozta a 21 esztendős  Murray, aki az első brit férfi játékos lehetett volna, aki Grand  Slam-tornát nyer azóta, hogy Fred Perry 1936-ban a US Open bajnoka lett. Murray 2004-ben megnyerte az amerikai nyílt bajnokság junior tornáját, és ebben az évben kezdte el Federer a nagy győzelemi sorozatát.

mti-->

US Open ötödször zsinórban murray federer
Kapcsolódó cikkek