Közélet

Hol tüntetnek? Térkép!

Mozgalmas nap lesz szeptember 20. a fővárosban, különösen a Kossuth téren lehet nagy tömegekre számítani. Szombaton ugyanis három nagyszabásúnak beharangozott tüntetés is befut a Parlament elé, illetve környékére.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a Fehérház mögé, az Olimpiai parkba hirdetett demonstrációt. Oda érkeznek délután négy körül a Gyurcsány Ferenc kormányfő által életre hívott Magyar Demokratikus Charta támogatói. A Charta-tüntetésre több ezer embert várnak, igaz, eddig összesen 4500-an csatlakoztak a felhíváshoz az "erőszak és a kirekesztés" ellen. Szombaton Gyurcsány mellett Demszky Gábor főpolgármester is beszédet tart.

Pár lépéssel odébb, az Olimpiai parkba délután két órára hirdette meg Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke "önálló, független tüntetését a demokrácia, a szolidaritás, a nagycsaládok jövőjéért, békés együttéléséért, és a romák elleni atrocitások miatt".

A Magyar Gárda menete is a Szabadság térre érkezik. A Hősök terétől 14 órakor induló felvonulás résztvevői "a kommunizmus és a cigánybűnözés" áldozataira emlékeznek majd, azért cipőket szándékoznak elhelyezni a Duna-parton.

Mindhárom csoport biztonságát a rendőrség védi. Mint a BRFK sajtóreferense elmondta, a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy az ellenérdekelt feleket (a Charta és Gárda tüntetőit) egymástól elválassza. Ebben segíthet az is, hogy a tervezett ütemezés szerint mire a Magyar Gárda a Szabadság térre érkezik, a Charta Kossuth téri tüntetése talán már be is fejeződik – mondta el Tafferner Éva.

charta rendőrség gárda tüntetés
Kapcsolódó cikkek