Közélet

A 13. havi nyugdíj az egyetlen "szent tehén"

A Népszabadság informátora szerint a jelenlegi gazdasági-politikai helyzetben nincsenek tabuk a pártok között. A tizenharmadik havi nyugdíj az egyetlen "szent tehén".

A Népszabadság kormányközeli értesülései szerint az MDF költségcsökkentési javaslatait érdemben vizsgálják. Minden elfogadható lehet, ami az Országos Érdekegyeztető Tanács támogatását is bírja. "Ebben a helyzetben nincsenek tabuk" - tette hozzá a forrás, azon kívül, hogy a 13. havi nyugdíjhoz nem nyúlnak.

A kormányfő már a csúcson támogatásáról biztosította a marketingtevékenység felfüggesztését, ahogyan az SZDSZ hárompontos javaslatát is, mondván, a keletkező szabad forrásokat ettől kezdve nem elkölteni, hanem hiány- vagy adócsökkentésre kell fordítani.

Az MSZP kész tabuk nélküli kompromisszumos javaslatokra, ahogyan már eddig is tettek néhány gesztust a liberálisok felé. Ebben az évben például a kormány az SZDSZ egyik korábbi javaslatának megfelelően csökkentette a hiányt, de a most beadott költségvetésben is szerepel százmilliárdnyi kiadáscsökkentés (nyugdíjkorrekciós program és családipótlék-emelés csak szeptembertől), ami jó pont az SZDSZ oldalán. Az MSZP kész támogatni a plafontörvényt, s úgy tűnik, hogy az SZDSZ "sem védi már olyan vehemensen annak minden egyes pontosvesszőjét".

A szocialisták a lap információi szerint erősen hajlanak az adóreform-alap létrehozására is, ami szintén közelebb hozza egymáshoz a volt koalíciós partnereket. Konfliktus egyelőre továbbra is csak a Robin Hood esetén lehet.

Utóbbit a kormánypárt (elsősorban a kormányfő nyomására) kész a végszavazásig erőltetni, a liberálisok viszont már az elején kijelentették: nem fogják támogatni.

SZDSZ mdf MSZP adó nemzeti csúcs nyugdíj
Kapcsolódó cikkek