Közélet

Egyre kínosabb a miniszterelnök és az államfő közötti viszály Varsóban

A lengyel köztársasági elnök és a miniszterelnök hosszabb ideje tartó vitája és rivalizálása eddig jobbára csak mosolyt fakasztott, a mélyülő világgazdasági válság közepette azonban súlyos ára lehet az elhúzódó belharcnak – figyelmeztet a Reuters.

A 2010-es elnökválasztásokon várhatóan a mostani államfő – Lech Kaczynski – ellen indul a jelenlegi miniszterelnök Donald Tusk, az addig hátralévő időben azonban óriási pusztítást tud még okozni kettejük áldatlan viszonya.

A legutóbbi EU-csúcs idején még csak némi derültséget váltott ki az újságírók körében, hogy Tusk nem vitte magával az ágáló államfőt Brüsszelbe, nem biztosított számára helyet a küldöttségben, és nem küldte vissza érte a kormánygépet. Kaczynski – „elnöki feladatainak ellátására” - különrepülőt bérelt, rövid időre felbukkant az EU-csúcs színhelyén, majd eltűnt. Tette ezt úgy, hogy előtte a külügyminiszter kijelentette, „térdre borulva” kéri az államfőt, a szereplésével ne nehezítse meg a kabinet helyzetét az uniós fórumokon folytatott, kényes egyezkedések idején. Ami veszélyessé válhat viszont Lengyelországra nézve, hogy az államfő él a számára biztosított, széles körben alkalmazható vétójoggal, és kulcsfontosságú reformtörvényeket is elutasít.

Kaczynski máris jelezte, ellenzi a kormány azon tervét, amellyel a széles körben alkalmazott, korkedvezményes nyugdíjazásokat korlátozná. Ugyancsak el akarja utasítani a kórházak kereskedelmi szemléletű működtetését, emellett szeretné jóval távolabbra kitolni az egységes valuta tervezett, 2012-es bevezetését. Arra a kormánynak nincs ideje, hogy kivárja a legközelebbi elnökválasztásokat, mert az addig hátralévő idő örökkévalóságnak tűnik a befektetők és a vállalkozók körében, akik lázasan sürgetik a nyugdíj-rendszer és az egészségügy reformját, a privatizáció folytatását, a bürokratikus akadályok leépítését. A reformok eltökélt folytatására azért is szükség lenne, hogy mérsékelni lehessen a globális válság növekedéscsökkentő hatását.

Tusk ezért nyílt harcot hirdetett az államfő ellen, és bejelentette, hogy a következő hetek során közel másfélszáz törvényt zúdítanak a köztársasági elnök asztalára, jóváhagyás végett. Ha pedig ezeket – vagy akár csak ezek egy részét – elutasítja Kaczynski, akkor őt teszik felelőssé a globális pénzügyi válság lengyelországi következményeiért.

viszály államfő Varsó lengyel kormányfő
Kapcsolódó cikkek