Közélet

Elindul-e a 18 éves szoftver? A NASA nagy terve - Fotók!

A NASA úgy döntött: megpróbálja távvezérléssel megjavítani a Hubble-t. Ahhoz, hogy a világűr legszebb képeit szolgáltató űrteleszkóp újra működjön, egy 1990-be telepített szoftvert kell sikeresen futtatni.

A Hubble űrteleszkóp lassan két évtizede küldi a páratlan felvételeket a világűrről a Földnek. Mintegy két hete azonban meghibásodott, így a NASA-nak el kellett halasztania a Hubble-program továbbfejlesztését októberről februárra. A késés havonta tíz millió dollárnyi plusz költséget jelent az űrkutatási hivatalnak, így érthető, hogy ambiciózus tervvel álltak elő a teleszkóp megjavítására – tudósít az AP.

Eszerint távvezérléssel próbálnák rábírni a Hubble-t arra, hogy javítsa meg önmagát. A gond csak az, hogy a végrehajtáshoz szükséges programot még a teleszkóp űrbe juttatása előtt, 1990-ben telepítették és azóta egyszer sem futott le.

"Természetesen lehetséges, hogy nem fog sikerülni" – kommentálta a kockázatos döntést Art Whipple, a Hubble rendszermenedzsment irodájának vezetője. Viszont hozzátette, hogy műholdak 10-15 éve használatlan szoftverei is működtek eddig.

A mai napon a Goddard Space Flight Center negyven mérnöke kezdi meg a kódsorozatok küldését a Hubble felé. Amíg a folyamat befejeződik, az egész rendszert biztonsági üzemmódba állítják, így gondoskodva a jelek megfelelő továbbításáról. Mint mondták, ugyan előfordulhat, hogy később nem tudják kikapcsolni a biztonsági üzemmódot, de a javítási kísérlet biztosan nem ront majd a Hubble állapotán.


[enews_gallery id='278500']

felvétel teleszkóp űr NASA szoftver Hubble
Kapcsolódó cikkek