Közélet

Fő a biztonság - Naponta ellenőrzik Obama gyerekei osztályát

Az Egyesült Államokban öt fokozatú védelmi rendszer van érvényben, amelyben az 1-es a legszigorúbb. Ezt csak akkor vezetik be, ha az elnök ellen merényletkísérletet hajtanak végre, egyébként az elnök védelmét a 2-es szerint biztosítják - mondta az InfoRádióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Az ország első emberét például egy konvoj kíséri útjai során. A páncélautóban ülő elnök mindkét oldalán, valamint előtte és mögötte is hasonló autó halad, valamint egy jármű, amely nehézfegyvereket szállít - mondta az InfoRádió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő.

A biztonsági szolgálat emberei az elnök minden útja során egy alternatív útvonalon is haladnak, így nem lehet tudni pontosan, melyiket használja az Egyesült Államok vezetője. Barack Obama egy olyan járműben közlekedik, amelyben 15 centi vastag páncélüveg védi. Az autó ellenáll a 3 kilogrammos bombáknak is, valamint vegyi- és bakteriológiai támadás ellen is véd.

Az elnöknek minden egyes külföldi útjáról egyeztetnie kell a titkosszolgálatokkal, de még a gyermekei osztályát is naponta ellenőrzik a biztonsági emberek.

Obama elnök védelmi rendszer biztonsági
Kapcsolódó cikkek