Közélet

Megszavazták a pénzt: díszkivilágítás az Erzsébet hídra!

Japán tervek alapján készül az Erzsébet híd díszkivilágítása. A fővárosnak 156 milliójába kerül a fényár.

Az Osztrák –Magyar Monarchia és Japán közötti kapcsolatok felvételének 140., illetve a magyar- japán diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 50. évfordulójára Ishii Motoko japán tervező asszony tervei alapján megépülhet az Erzsébet híd díszkivilágítása.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön megszavazta a díszkivilágításhoz szükséges forrásokat. Japán 2006-ban jelezte, hogy a kettős évfordulót a magyar fővárosban is szeretné emlékezetessé tenni, és a Fővárosi Önkormányzattal közös projektként az egyik Duna-híd díszvilágításának kiépítésével ünnepelné meg. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztése szerint a város főtengelyében a folyón átívelő Erzsébet híd díszvilágításának kialakítása már régóta aktuális. A budapesti Duna-hidak közül a Lánchídnak már van díszvilágítása, a Szabadság híd és a Margit híd díszvilágítása a hídfelújításokhoz kapcsolódva valósul meg.

Az Erzsébet híd névadója, Sissy, akkor volt Magyarország királynéja, amikor a két ország közti első diplomáciai kapcsolat megszületett. Ezért, valamint a budapesti panorámában betöltött központi szerepe miatt esett a választás Budapest egyetlen függőhídjára, amelynek díszkivilágítása a két ország barátságát szimbolizálná – olvasható a főváros közleményében.

A végleges terv – amely megfelel a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elvárásainak is – az Erzsébet hídon több alkalommal végzett próbavilágítás során alakult ki. A díszkivilágításra Japán 47 millió yent – megközelítőleg bruttó 94 millió forintot – ad át Budapestnek, így a fővárosnak a 2008. évi költségvetésében a díszvilágítás megvalósítására bruttó 156 millió forint beruházási forrást kell biztosítania. A díszkivilágítás várhatóan 2009 októberére készülhet el.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek