Közélet

"Ott spórolunk, ahol tudunk" - Nagykoalíció alakult Ausztriában

A választásokat követő hosszú tanácskozások után ismét a két nagy párt köt koalíciót Ausztriában. Az új SPÖ-ÖVP kormány feje a szociáldemokrata Werner Faymann lesz.

Pedig éppen a két nagy párt mondható a szeptember végén tartott választások vesztesének. A vokson - melyen 16 éves kortól vehetnek részt az állampolgárok - a szélsőséges kispártok (FPÖ, BZÖ) számottevő erőkké léptek elő.

Az előző nagykoalíció csupán 20 hónapig volt életképes; Faymann a mostani ciklusra a csapatszellemet és az együttműködést kívánja előtérbe helyezni - írja a Neue Zürcher Zeitung. Vissza akarják állítani a politika hitelességét, valamint be kívánják tartani választási ígéreteiket.

Josef Pröll (ÖVP) helyettes kancellár kifejtette, a mostani nagykoalíciónak nincsen "szívügye", mint az előzőnek a közigazgatási reform volt. Mindenekelőtt természetesen a pénzügyi válságra fognak koncentrálni.

Faymann ötmiliárd eurós konjunktúra-csomagot helyezett kilátásba, ami magába foglal adócsökkentést és családtámogatást. A forrásokat azonban nem konkretizálták: "ott spórolunk, ahol tudunk".

A jelenlegi külügyminiszter, Ursula Plassnik azonban nem kíván részt venni az új kormány működésében, miután a felek megállapodásának értelmében nem tűzik népszavazásra az EU-integráció mélyülésének kérdését.

A leendő miniszterek nevei egyelőre még nem nyilvánosak. Ami azonban biztos: az SPÖ-é a közlekedési, az oktatási, a védelmi, a szociális és az egészségügyi tárca; az ÖVP-é a pénzügyi, a külügyi, a belügyi, a gazdasági és tudományi, valamint az igazságügyi tárca. A felek megegyeztek, hogy az eddigi 3 helyett 2 államtitkárral fognak dolgozni a minisztériumok.

kancellár nagykoalíció pröll övp osztrák Plassnik spö faymann Ausztria
Kapcsolódó cikkek