Közélet

Tömegesen rohannak az oltár elé a meleg párok Kaliforniában

Az amerikai államban élő azonos nemű párok jó része igyekszik minél hamarabb házasságot kötni, mivel egy jogszabály a jövőben megakadályozhatja őket abban, hogy egybe keljenek.

A "Nyolcas Javaslatnak" nevezett jogszabály szöveg módosítaná az állami alkotmányt, így az a házasságot egy férfi és egy nő együttéléseként határozná meg. Ha elfogadják, a javaslat véget vet annak a csaknem öt hónapos időszaknak, amely alatt az azonos nemű párok is szabadon köthettek házasságot Kaliforniában – írja a New York Times.

Egy Nyugat-hollywoodi köztisztviselő a lapnak úgy nyilatkozott: csak pénteken huszonöt szertartást vezényelt le, egész nap autózva a megye különböző városai között. A párok tegnap és ma is sorban állnak az anyakönyvi hivatalokban. A San franciscoi hivatal az elmúlt hónapban több mint nyolcszáz házassági engedélyt adott ki meleg párok kérésére.

A lap által megkérdezett párok nagy része úgy nyilatkozott: szívesebben vártak volna az esküvővel, de az esetleges tiltás híre eldöntötte a kérdést. Többen távolabbi államokból is érkeztek Kaliforniába, mert úgy hallották, máshol is elfogadhatják az új javaslatot.

házasság meleg azonos nemű törvény állam
Kapcsolódó cikkek