Közélet

Vizeletből csinálnának vizet az asztronautáknak, ha működne a gép

A NASA pénteken üzemelte volna be azt a 250 millió dolláros szerkezetet, amely a vizeletet alakítaná át ivóvízzé a nemzetközi űrállomás lakói számára. Sajnos a berendezés egyelőre nem működik.

A szerkezetet csütörtökön és pénteken próbálták beindítani, de mindkét esetben ki kellett kapcsolniuk – írja a New Scientist. A NASA azért szállította a 250 millió dolláros költséggel előállított berendezést a nemzetközi űrállomásra, mert 2010 után már nem repülnek rendszeresen űrsiklók a bázisra.

Legénység nélküli járműveket pedig túl drága lenne felküldeni minden alkalommal, amikor az asztronautáknak friss vízre van szükségük.

A vízforgató rendszer tehát tesztüzemben működik, illetve egyelőre egyáltalán nem működik. A küldetés vezetői szerint a problémák nem jöttek váratlanul és bíznak abban, hogy a rendszer hamar beindul. A NASA reményei szerint az Endeavour már a jövő heti visszatérésekor hozhat magával a tisztított vízből mintákat.

Az Endeavour űrsikló az előző héten érkezett a nemzetközi űrállomásra, hogy több mint hét tonna rakománnyal lássa el a személyzetet.

víz NASA űrsikló űrállomás Endeavour
Kapcsolódó cikkek