Közélet

Használták a kínai-orosz hadi forródrótot

A hivatalos kínai jelentés szerint először használták a Pekinget és Moszkvát közvetlenül összekapcsoló, a hadsereg számára fenntartott forródrótot, amelyet "fontos, aktuális kérdések" megvitatására építettek ki.

Egyszerűsítve a forródrót léte azt jelenti, hogy a kínai csúcsvezetés egyszerűen felveszik a telefont és rögtön megkérdezheti, mi történik Oroszországban – és fordítva. Mint a BBC megjegyzi, a jelenlegi technikai felkészültség mellett nem tekinthető nagy eredménynek egy ilyen típusú közvetlen vonal felállítása, diplomáciai szempontból már fontosabb a lépés.

Míg Peking és Moszkva most már közvetlenül tud kommunikálni egymással, addig Kína és az Egyesült Államok között még nem épült ki a direkt kapcsolat, annak ellenére, hogy ennek létrehozásáról már három éve megegyezett a két ország. A forródrót megépítésének szükségességét februárban ismét megerősítette egy nyilatkozat, azóta azonban nem történt előrelépés.

A Moszkva-Peking vonalon lebonyolított első beszélgetés – a szokásostól eltérően – nem sürgős katonai ügyeket érintett, a két fél mindössze a jelenlegi politikai helyzettel kapcsolatos általános kérdésekben cserélt eszmét.

Peking Moszkva forródrót
Kapcsolódó cikkek