Közélet

Hatodik érzék - Nem lát, de tökéletesen tájékozódik - Videó

A Harvard Medical School különleges felfedezést tett közzé a Current Biology szakfolyóiratban. Egy általuk vizsgált páciens agyvérzés következtében elvesztette a látását, mégis gond nélkül igazodik el egy bútorokkal telezsúfolt szobában.

A TN-nek nevezett páciens esete a Harvard Medical School kutatói számára bizonyíték arra, hogy létezik egyfajta hatodik érzéke, amely segíti az embereket a tájékozódásban. TN többször szenvedett agyvérzést, amelynek következtében a látásért felelős agykéreg megsérült. Bár a szeme egészséges, vaknak tekinthető, mert agya nem tudja feldolgozni a látottakat – tudósít a BBC.

TN azonban különleges képességgel rendelkezik: bár semmit sem lát, mégis érzékeli a körülötte lévő világot, például a környezetében lévők arckifejezéseit. A közlekedéshez ugyan a látássérültek többségéhez hasonlóan botot használ, de egy bútorokkal telezsúfolt szobán képes úgy átsétálni, hogy nem ütközik neki semminek, ahogyan a lenti videón is látható.

A kutatás vezetője szerint TN nincs tudatában annak, hogy különleges képességgel rendelkezik, adottsága bizonyítja, hogy az evolúció során kialakult ösztönök milyen jelentős szerepet játszanak a mindennapi életben. Mint mondta, ez a felfedezés reményt adhat azoknak, akik agysérülés miatt vesztették el a látásukat.

A Harvard kutatóinak videó demonstrációja megtekinthető itt.

látássérült agykéreg vak
Kapcsolódó cikkek