Közélet

Máris botrány veszélyeztetheti Obama elnökségét

A tegnap letartóztatott Illinois-i szenátor ügye rossz fényt vethet a megválasztott elnökre, akkor is, ha – az eddigi információknak megfelelően – valóban nem tudott a volt honatya tetteiről.

Mint arról tegnap beszámoltunk, Rod Blagojevich demokrata szenátort tegnap tartóztatták le és többek között azzal vádolják, hogy pénzért akarta értékesíteni az Obama elnökké választásával megüresedő szenátori posztot.

"Nem volt kapcsolatom a kormányzó irodájával, így nem is tudhattam róla, mi történik ott" – határolta el magát a megválasztott elnök legutóbbi nyilatkozatában. Chicagóban a Blagojevich ellen vádat emelő ügyészek semmilyen vádpontot nem hoztak fel Obama ellen és maga a kormányzó is említett, hogy Obama nem segítene neki tervei végrehajtásában – erről tanúskodnak az FBI lehallgatási jegyzőkönyvei – tudósít az AP.

Ugyanakkor a republikánusok már megragadták az alkalmat és Barack Obama felelősségéről érdeklődnek az ügyben. "Az üggyel kapcsolatban a megválasztott elnök kommentárjai a finoman szólva nem elegendőek" – közölte Robert M. Duncan, a republikánusok egyik vezetője. Obama szóvivője a rivális párt kérdésfeltevéseire úgy válaszolt: a nyomozás friss eredményeiről csak ma értesültek.

Az eset rossz fényt vethet a leendő elnökre és kapcsolatba hozhatja a hírhedt chicagói politikával, amelytől pedig mindig is igyekezett távol tartani magát.

Obama Blagojevich ügyész FBI kormányzó szenátor chicago botrány
Kapcsolódó cikkek