Közélet

Még soha nem emlékeztünk meg a korrupció elleni napról! Pár nap és itt van

Szerte a világon minden év december 9-én tartják a korrupció elleni világnapot. Magyarországon erről a napról még máig nem emlékeztünk meg, noha még soha nem volt olyan aktuális a téma, mint manapság.

A Transparency International (TI), mint a korrupció elleni küzdelem meghatározó szereplője és képviselője szeretné, ha ez a nap bevonulna a magyar köztudatba, közéletbe, hogy felhívja minden érintett figyelmét a cselekvés halaszthatatlan voltára – írja a szervezet közleménye.

Érintettek pedig, mindannyian vagyunk: elsősorban a politikusok, országgyűlési képviselők, akiknek magukon kellene kezdeniük a tisztulást azzal, hogy haladéktalanul megszavazzák a párt-és kampányfinanszírozás reformját, példát mutatva a választópolgároknak.

Másodsorban érintett az üzleti szféra, mert a korrupció rontja az innovációt és a versenyképességet, megdrágítja a költségeket, így a magyar vállalatok nem tudnak sikeresen részt venni a globális gazdasági versenyben. És érintett minden magyar állampolgár, akinek adóforintjait nem megfelelően költi el az állam, de aki maga is hozzájárul a korrupcióhoz, amikor nem fizeti be adóját, számlaadás nélkül vásárol, vesz igénybe szolgáltatásokat, vagy vesztegetéssel tisztességtelen előnyt szerez.

A TI azt javasolja, hogy "cselekedjünk mindannyian tisztességesen", mert középtávon is jobban megéri. Ne adjunk és ne fogadjunk el paraszolvenciát, ne szerezzünk jogtalan előnyöket. A szervezet szerint a jó példa ragadós, ezért blogot indítanak honlapjukon, ahol mindenki elmondhatja pozitív tapasztalatait.

TI paraszolvencia Transparency International korrupció
Kapcsolódó cikkek