Közélet

A fővárosiak segíthetnek a hajléktalanokon

A főpolgármester-helyettes azt kéri, hogy ha valaki bajban lévő hajléktalant lát, jelentse a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatán a 1/338-4186-os telefonszámon.

Van hely a fővárosi hajléktalanszállókon és a különböző befogadóhelyeken - számolt be Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes a fedél nélküliek ellátásáról szerdán tartott budapesti sajtótájékoztatón.

A szállók kedden közel 90 százalékos kihasználtsággal működtek. Mindenkit el tudnak látni és helyezni, aki arra igényt tart - tette hozzá a politikus, kiemelve, hogy az elhúzódó hideg időjárás különös figyelmet igényel a hajléktalanokat gondozóktól.

Budapest költségvetésében 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre a fedél nélküliek ellátására, amelyet az elmúlt évek tapasztalatai után rugalmasabbá tettek. Példaként a főpolgármester-helyettes elmondta, van hely, ahová párok együtt mehetnek, és arra is van lehetőség, hogy kutyás hajléktalanokat állattal együtt fogadjanak be – tudósít a Hírszerző az MTI nyomán.

Azokat is, akik nem hajlandóak szállókra, befogadóhelyekre menni, rendszeresen látogatják a krízisautók, ellátásukról gondoskodnak.

Országos és átfogó stratégiára van szükség, hiszen a szociális hálózat önmagában nem oldja meg a hajléktalanság problémáját. Ehhez kapcsolódva elmondta: nem a szociális lakosok száma kevés, hanem magasak a lakhatási költségek, sok esetben ezért kerülnek utcára emberek.

"Sokkal nagyobb kockázatot jelent az a százezres tömeg, amely azon a határon billeg, hogy még nem hajléktalan, de alig tudja vállalni az önálló lakhatási feltételeit" - fogalmazott Ikvai-Szabó Imre. Hozzátette: a főváros által nyújtott kompenzációs támogatást 40 ezer háztartás vette igénybe, az állam által nyújtott energia-hozzájárulást pedig 200 ezer család igényelte.

Menhely Alapítvány SZDSZ főpolgármester-helyettes Ikvai-Szabó Imre hajléktalan
Kapcsolódó cikkek