Közélet

A sárga tengeralattjáró a Déli Sarkra megy

A hét méter hosszú robot tengeralattjáró feladata, hogy megfigyelje a Pine Island gleccser mozgását, amely a Déli Sark leggyorsabb áramlata és máris több vizet juttat az óceánba, mint a Rajna folyó.

A tudósok már jó ideje figyelik, hogyan pusztul a Déli Sark jégtömege – egyre több hatalmas jégtömb szakad az óceánba, az olvadás pedig folyamatosan emeli a vízszintet. Ez a jelenség rendkívül veszélyes, hiszen az emelkedő vízszint megsokszorozhatja a part menti városokban az árvíz elleni védekezés költségeit – írja a Reuters. A folyamatot jól példázza a Pine Island gleccser, amely a kilencvenes években még csak 2,4 km-t vesztett évente, mostanra viszont ez a szám 3,7 km-re emelkedett.

Az amerikai tudósok ezért most egy apró, sárga tengeralattjárót küldenek az Északi Sarkra. A hét méteres, robotvezérlésű jármű feladata, hogy az óceán változását figyelje meg olyan helyeken, ahová emberek nem juthatnak el – például a jégtömbök alá. Az Autosubnak keresztelt misszió szakértője szerint a merülés olyan, mintha egy repülő feketedobozát vizsgálhatnák meg. A kis tengeralattjáró csúcssebessége mindössze 6,4 km-óra, viszont 1 600 méter mélyre merülhet és 400 kilométeres hatósugárban dolgozhat.

Az ENSZ klímaügyi panelje szerint 2100-ra 18-59 centimétert emelkedhet az óceánok szintje a globális felmelegedés következtében. A Déli Sark jégtakarója tartalmazza a Föld édesvízkészletének 90 százalékát – ha egész tömege elolvadna (ehhez néhány év szükséges), az óceánok szintje 57 méterrel lenne magasabb a jelenleginél.

sárga tengeralattjáró óceán Déli Sark gleccser
Kapcsolódó cikkek