Közélet

"Menjen Afrikába, kérdezze meg, bőkezű-e Amerika?"

George Bush ma tartotta elnökségének utolsó sajtótájékoztatóját. A leköszönő elnök szenvedélyesen védte tevékenységét, mondván: az Egyesült Államok erkölcsi megítélése nem romlott, Amerika továbbra is a reményt és a szabadságot képviseli.

George Bush mai, utolsó sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: legfeljebb az elit körében romlott országa erkölcsi megítélése, az emberek többsége továbbra is úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok a szabadság és a remény letéteményese – idéz az AFP.

"Menjen Afrikába és kérdezze meg, bőkezű-e Amerika? Vagy Indiába, vagy Kínába." – mondta George Bush, hozzátéve, hogy nem a népszerűséget tartotta szem előtt. Európában pedig sokak szimpátiáját elnyerte volna, ha aláírta volna a Kyotói Egyezményt, belépett volna a Nemzetközi Bíróság szervezetébe vagy a közel-kelet minden problémáját Izraelre fogta volna – közölte az elnök.

"Nem tudom, hogyan mehetnék vissza Texas-ba és nézhetnék nyugodtan a tükörbe, ha engedtem volna a hangos kritikusoknak és nem azt tettem volna, ami a legjobb az ország védelmének szempontjából" – szögezte le Bush.

Obama megválasztásával kapcsolatban elmondta: nyilvánvaló, hogy milyen messzire jutott el az Egyesült Államok a faji kérdések elbírálása terén. Mint mondta, minden jót kíván neki és ez nem formalitás, "nagy a tét, hiszen az ellenség továbbra is odakint van".

Az elnök csütörtökön búcsúzik el az amerikai néptől és a elmondása szerint nem tudja elképzelni magát "szalmakalapban, egy hawaii strandon", vagyis vélhetően aktívan tölti majd a mandátumának végét követő éveket.

Obama Izrael elnök Kyoto Texas Bush
Kapcsolódó cikkek