Közélet

"A hideg kampány politikai öngyilkosság lenne az MSZP-nek"

A 2009-es év egyik legmeghatározóbb eseménye az európai parlamenti választás lesz. Orbán Viktor jó előre hangsúlyozza, hogy ennek komoly, a kormány létét is meghatározó tétje lesz.

Ez persze csak kommunikációs fogás, mellyel szavazóit akarja mozgósítani, hogy újabb csapást mérhessen a miniszterelnökre, megkezdve a 2010-es országgyűlési választások kampányát. Fidesz arra számít, hogy az EP-választásoknak hasonló hatásuk lesz, mint öt évvel ezelőtt, vagy mint a 2008. március 9-i népszavazásnak. (Az előbbibe a kormány, az utóbbiba a koalíció bukott bele.)

De ehhez az kell, hogy a részvétel és a Fidesz győzelmének aránya kellően magas legyen. Az előbbi az európai trendeket figyelembe véve kétséges, s csak magasra helyezett téttel érhető el, erős belpolitikai üzenetekkel vagy egy visszafogott EU-szkepticizmussal. A jelentős arányú győzelemre viszont van esély, hisz a legnagyobb ellenzéki párt rendkívül fegyelmezett szavazótáborral rendelkezik, s kevésbé intenzív kampánnyal is képes őket mozgósítani – írja a Népszabadságban Gyömöre Máté, a Progresszív Intézet elemzője.

Ám az MSZP még az EP-választások előtt megtartja tisztújító kongresszusát, ahol a küldöttek körében népszerű Gyurcsány Ferencet vélhetően ismét pártelnökké választják. Vagyis egy megerősödött legitimációjú kormányfővel szemben kellene a Fidesznek olyan elsöprő eredményt felmutatnia, melynek hatására a szocialisták megváltoztatnák a nem sokkal korábban hozott döntésüket. Bár Orbán Viktor a szavak szintjén erre készül, mégis az a valószínűbb, hogy az EP-kampány inkább csak a tíz hónapon belül esedékes országgyűlési választási kampány előfutárának tekinthető. Azzal az üzenettel, hogy az EP-választásba belebukhat a kormány, csak saját szavazóit akarja mozgósítani a Fidesz.

Az elemzős szerint az MSZP nem eshet ugyanabba a hibába, mint amit a tavalyi népszavazás vagy a ferencvárosi időközi választás kapcsán elkövetett. A szocialisták mindkétszer arra számítottak, hogy elég alacsony lesz a részvétel az érvénytelenséghez. Az EP-választásokon ezzel nem számolhatnak, vagyis a "hideg kampány" az MSZP részéről felérne a politikai öngyilkossággal.

A szocialistáknak ki kell használniuk, hogy a választás a kisebb és fegyelmezettebb szavazótáborral rendelkező pártnak kedvez, vagyis mindent el kell követniük választóik mozgósításáért. Annál is inkább, mert amíg 2004-ben a Medián közvélemény-kutatásából az derült ki, hogy a baloldali, s főként az SZDSZ-es szavazóknak volt fontosabb az EP-választás, mostanra a trend megfordult. (2004 márciusában a Fidesz szavazói egy magyar parlamenti választáson nagyobb arányban vettek volna részt, ám az EP-választáson már a baloldal részéről volt nagyobb a szavazási hajlandóság.) A kialakult eredményt a helyén kell kezelni.

Progresszív Intézet képviselő MSZP választás EU Fidesz EP
Kapcsolódó cikkek