Közélet

Egy titkos politikai alku meglepő fordulatot hoz Pécsen?

A STOP pécsi forrásokból úgy értesült, hogy egy meglepő politikai alku révén Páva Zsolt, pécsi fideszes politikus és egykori polgármester lehet az esélyese a polgármesteri választásoknak. Páva az év elején még úgy nyilatkozott: pesszimistán néz a jövőbe.

A történet kulcsfigurája Juhász István szocialista önkormányzati képviselő, Toller László egykori jobbkeze. Juhász Toller balesete után folyamatosan kiszorult a helyi politikából és mára már teljesen marginalizálódott, noha jelenleg is a helyi MSZP tagja.

A STOP nevük elhallgatását kérő forrásoktól úgy értesült, hogy rögtön Tasnádi Péter polgármester halála után megállapodott Juhász István és Páva Zsolt egy választási forgatókönyvben. Juhász, kilépve az MSZP-ből, függetlenként indulna, arra számítva, hogy megosztja, legalábbis részben, a baloldali szavazókat. Így a jobboldal visszakerülhet Pécs élére, amelyet Páva Zsolt még 1998-ban elbukott.

Információk szerint a Fidesz az előrehozott választások után cserébe egy alpolgármesteri széket kínálhat fel Juhásznak, akinek ezért még további két embert is ki kellene "csábítania" az MSZP-frakcióból. Ellenkező esetben Páva, még ha nyerne is, nehéz helyzetbe kerülne, mert egy baloldali többségű közgyűlés mellett kellene polgármesterként érvényesülnie.

Sajtóértesülések szerint az MSZP Szili Katalin jelenlegi országgyűlési elnököt, vagy Tóth Bertalan alpolgármestert indítja a városvezetői posztért. A pécsi kampányra várhatóan a szokásosnál is nagyobb figyelem irányul majd, hiszen nem sokkal az európai parlamenti választások előtt kerül rá sor.

páva zsolt Tasnádi Péter MSZP polgármester választás juhász istván Fidesz Toller László Szili Katalin Pécs tóth bertalan
Kapcsolódó cikkek