Közélet

India a pakisztáni titkosszolgálatot vádolja a mumbai terrortámadással

Az indiai külügyminiszter Párizsban nyíltan kijelentette, hogy tudomásuk szerint a pakisztáni titkosszolgálat tervezte és kivitelezte a 165 halálos áldozatot követelő mumbai merényletet.

"A szervezők a pakisztáni titkosszolgálat ügyfelei és által létrehozott szervezetek voltak. A támadásokat Pakisztánban szervezték, gyakorolták és onnan indították" - idézi az AFP Shivshankar Menon  indiai külügyminiszter nyilatkozatát.

A novemberi merényletsorozatban tíz fegyveres vett részt, akik hatvan óráig tartották ostrom alatt India pénzügyi fővárosát. A támadások 165 halálos áldozatot követeltek, azóta pedig India és a szomszédos Pakisztán viszonya újra kiéleződött. Az egymást atomfegyverekkel is fenyegető két állam eleinte csak szócsatát vívott a mumbai terrorakciók kapcsán: India "pakisztáni elemeket" sejtett a támadás mögött.

Menon kiemelte, hogy India hosszú ideje szenved a határokon átnyúló terrortól és elítélte azokat az országokat, amelyek a terrorizmus ellen harc jegyében fegyvereket adnak el Pakisztánnak. Mint mondta, ez olyan, mint alkoholistának viszkit adni.

A külügyminiszter nyilatkozatával India most először jelentette ki nyíltan, hogy a pakisztáni államot hibáztatja a támadásért. Pakisztán elismerte, hogy a merényletek egyetlen, még élő elkövetője az ország állampolgára, de tagadta, hogy a terroristáknak köze lett volna az ország vezetéséhez.

támadás atom Pakisztán Mumbai titkosszolgálat India terror
Kapcsolódó cikkek