Közélet

Mindent bevallott a kivégzőtábor vezetője - Megkezdődtek a Vörös Khmer felelősei elleni perek

Három évtizeddel a Vörös Khmer kambodzsai rémuralmának vége után megkezdődött az első per az akkori rezsim vezetői ellen. Ma a 66 éves Kaing Guek Eav áll elsőként a vádlottak padjánál. Ő vezette a hírhedt S-21-es kínzóközpontot, ahol 16 ezer férfit, nőt és gyereket öltek meg.

A 2006-ban életre hívott háborús bűnök bíróságának ez lesz a legegyszerűbb esete: a vádlott, aki korábban matematikus volt, majd megtervezte több ezer ember költséghatékony kivégzését, minden tettét bevallotta, ráadásul megbánást is tanúsított - számol be a Neue Zürcher Zeitung szingapúri tudósítója. Bujdoklása során egy újságíró talált rá 1999-ben - a vádlott egy keresztény segélyszervezetnél dolgozott éppen.

További perek várnak az akkori külügyminiszterre, szociális miniszterre, a rezsim államelnökére és Pol Pot egykori helyettesére. A Párizsban tanult értelmiségiek mind ártatlannak vallják magukat - elmondásuk szerint semmit sem tudtak a népirtásról. A bűnösökre váró legsúlyosabb büntetés az életfogytiglan, ugyanis Kambodzsa egyike azon kevés délkelet-ázsiai országoknak, ahol megszüntették a halálbüntetést.

Pol Pot, az 1975 és 1979 közötti rezsim vezére, 1998-ban halt meg. Uralmának az ország lakosságának negyede, mintegy 1,7 millió ember esett áldozatul. 

kaing guek eav pol pot vörös khmer rezsim népirtás kivégzőtábor
Kapcsolódó cikkek