Közélet

Molnár: Olyan kormányfő kell, aki nem foglya saját pártjának

A következő egy évben olyan kormányfőre van szükség, aki politikai értelemben nem túsza, nem foglya saját pártjának, s aki nem azt tekinti elsődleges feladatának, hogy szavazatokat vásároljon a maga számára a 2009-es és 2010-es választásokon – írja Molnár Lajos SZDSZ-es képviselő a Népszabadságban.

Aki képes és akit képesnek tartanak arra, hogy meghozza azokat a kényszerű, fájdalmas gazdasági és strukturális intézkedéseket, amelyek - minden szakértő szerint - elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a magyar gazdaság, a magyar családok minél kevesebb veszteséggel éljék túl a válságot úgy, hogy a szegények ne legyenek még szegényebbek – fogalmaz Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter a Népszabadságban.

Ha az új kormányfő nem politikai fogoly, akkor cselekvőképes kormányt tud összeállítani politikusokból és szakértőkből. Ennek vezetője, tagja lehet Bokros, Szapáry, Osvath, Kopits, Oblath, Surányi és még sokan (e sorban Bokros előnye az államigazgatási tapasztalat is). A válság szempontjából kevésbé érzékeny posztokat betölthetik akár politikusok is. Hatékony kormány inkább képes a párbeszédre az ellenzékkel is, hiszen az ország kárát ők sem akarhatják. Ilyen kormánynak van esélye arra, hogy az országot a mainál lényegesen jobb állapotban adhassa át a következő választás győzteseinek – véli az SZDSZ-es politikus.

Ez a megoldás működőképes lehet. A szocialistáktól belátást, mértéktartást, az ellenzéktől felelős magatartást igényel a nemzet érdekében. Ez jó megoldás Gyurcsány Ferencnek, mert lehetőséget ad számára, hogy a választásig újraépítse a pártját és önmagát. Jó a Fidesznek is, hiszen, ha győz, 2010-ben egy jobb állapotban lévő országot vehet át. Ezt a megoldást támogathatja az SZDSZ, mert jó Magyarországnak.

Molnár szerint egy válságkormány esélyt ad arra, hogy megegyezés szülessen a válság sikeres kezelésének alapvető kérdéseiben anélkül, hogy a pártok a fájdalmas intézkedések teljes politikai súlyát magukra vállalnák. Bebizonyíthatják, hogy nem a hatalom, hanem a magyar családok egzisztenciája, a munkahelyek megőrzése, az államcsőd elkerülése az, ami igazán fontos a számukra. Magam sem vagyok biztos abban, hogy az a hatásos műtét, amit javasolok. De az biztos, hogy rendkívüli megoldásra, különleges műtétre van szükség, mert ebben az állapotban a beteg nem bírja ki a következő másfél évet.

Gyurcsány miniszterelnök MSZP reform kormány államcsőd párt Molnár válság
Kapcsolódó cikkek