Közélet

Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat

A március 15-i nemzeti ünnephez kapcsolódó Jedlik Ányos-díjat a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH) elnökének kezdeményezésére 1996-ban alapította az akkori ipari és kereskedelmi miniszter. Azóta minden évben öt fő kapja meg a Jedlik Ányos mellképével díszített bronz emlékplakettet.

„Örömömre szolgál, hogy több mint tíz éve létezik egy díj, amely méltó elismerésben részesíti hazánk feltalálóit és azokat, akik kiemelkedő eredményeket érnek el az iparjogvédelem terén”- mondta Dr. Kolber István kutatás-fejlesztési államtitkár pénteken, az idei Jedlik Ányos díjátadáson.

A szódavíz szülőatyja

Jedlik Ányos a 19. század kiemelkedő tudósa, a Pesti Tudományos Egyetem rektora és a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. Legfontosabb találmányai a dinamó, a villanymotor és a szódavíz.

Idén Karácsonyi Béla, okleveles vegyész, közgazda, szabadalmi ügyvivő, az Advopatent Szabadalmi és Védjegy Iroda vezetője, Dr. Kovács Kornél, biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára, Dr. Ruzsányi Tamás, villamosmérnök, a BME egyetemi doktora, a Ganz-Škoda Electric Zrt. műszaki és fejlesztési igazgatója, Dr. Szendrő Péter, mezőgazdasági gépészmérnök, az MTA doktora, a Szent István Egyetem egyetemi tanára, korábbi rektora, valamint Vadász Ágnes, okleveles vegyész, informatikus, a Magyar Szabadalmi Hivatal korábbi igazgatóhelyettese, szakmai főtanácsadó részesült elismerésben. A díjakat Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke adta át.

A szakmai díjjal a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenységet, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásságot ismerik el. Az elbírálásban az MSZH munkatársai és külső szakmai szervezetek vesznek részt.

-->

díjátadás iparjogvédelem jedlik ányos
Kapcsolódó cikkek