Közélet

Gyurcsány: „Magyarország nem ijed meg a saját árnyékától”

Négy, egész Közép- és Kelet-Európát felölelő javaslatot hozott magával tegnap Gyurcsány Ferenc kormányfő Londonba: sürgősen forrásokat kell biztosítani a finanszírozási nehézségekkel küszködő országoknak, fel kell tőkésíteni a térségbeli bankokat, támogatást kell biztosítani a gazdasági szereplőknek, meg kell hosszabbítani a lakosság és a vállalkozások vállára nehezedő hitelek futamidejét. Jelenleg ugyanis e hitelek lejárati ideje nagyon rövid, és ez komoly kockázat.

„Azért jöttünk Londonba, hogy megmutassuk: Magyarország nem ijed meg a saját árnyékától és a gazdasági válság fenyegető hatásától” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc azelőtt, hogy az Ashmore Investment Management Limited képviselőivel, valamint más vezető brit gazdasági és pénzügyi befektetőkkel találkozott.

Emlékeztetett: hazánk a 2,7 százalékát kitevő költségvetési megtakarítást valósított meg a múlt év őszén benyújtott költségvetéshez képest. Ennek, valamint az induló szerkezeti reformoknak köszönhetően Magyarország finanszírozása közép- és hosszú távon is fenntartható.

„Fontos, hogy a globális válságra globális válaszok szülessenek” – hangsúlyozta a kormányfő azután, hogy Thomas Mirowval, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnökével és igazgatótanácsával találkozott.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Gyurcsány Magyarország EBRD London Mirow
Kapcsolódó cikkek