Közélet

Monetenegro: Djukanovic pártja a vártnál is nagyobb győzelmet aratott

A montenegrói parlamenti választáson az eddigi kormányerő az előrejelzéseket is magasan felülmúló, biztos győzelmet aratott vasárnap, és ismét abszolút többségre tett szert a törvényhozásban.

Az Európai Montenegró nevű pártszövetség - amelynek vezető ereje a Milo Djukanovic miniszterelnök által irányított Szocialisták Demokratikus Pártja - a szavazatok több mint 51 százalékát megszerezve 49-re növelte képviselői számát a 81 tagú parlamentben - számol be a hirado.hu az MTI alapján.

Szakértők szerint tizedszázalékos elmozdulások még lehetnek az eredményben, de azok nem változtatnak a lényegen: az 1991 óta hol miniszterelnökként, hol elnökként országa élén álló Milo Djukanovic újabb négy évre bebiztosította a hatalmát, sőt azt az eddiginél kényelmesebben gyakorolhatja. Az előző, 2006-os választás után ugyanis még csak 41 fős parlamenti többséget tudhatott maga mögött.

Ami az ellenzéki erőket illeti: 15 mandátumot szerzett a parlamentben a Szocialista Néppárt, nyolcat az Új Szerb Demokrácia és ötöt a Mozgalom a Változásokért nevű párt. Egy-egy képviselői helyet szerzett mind a négy albán párt.

montenegrói választás Djukanovic
Kapcsolódó cikkek