Közélet

Passzívház? Igen!

Az építkezéseknél hajlandók vagyunk a pénzünket a legváltozatosabb módon kidobni az ablakon, és persze az ablak alatt mindig áll valaki, aki készséggel elteszi. Ez érvényes energiafelhasználási szokásainkra, életmódunkra, hidegben-melegben egyaránt. A lehetséges jövőben sokféle energiát használhatunk, csak az a kérdés, hogy milyen feltételekkel.

A passzívházak alacsony energiaigényű épületek, melyekben a kellemes belső klíma télen és nyáron aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül biztosítható. A hagyományos építésű ingatlanokhoz képest a passzívházak energiaszükséglete minimális, és a rezsiköltség is jóval alacsonyabb, mint a hagyományos épületekben. Így a hazai éghajlati viszonyok között a fűtési költségek 80-90 százalékkal csökkenthetők.

Ha a receptet nézzük, akkor a hozzávalók: 20-40 centiméteres hőszigetelés, speciális üvegezésű, háromrétegű nyílászárók, hatékonyan működő, a hőt visszanyerő szellőzés. Mindezt átgondoltan megtervezve, precízen kivitelezve és nem utolsósorban gondosan tájolva.

Ami a költségeket illeti, a passzívház építése nem sokkal drágább, mint a hatályos előírások szerint létesített épület kialakítása. Egy átlagos méretű és adottságú lakóház kb. 15-20 százalékkal kerül többe a hagyományos technológiával készült épületnél. Pluszköltséget jelent az extra hőszigetelés, a speciális nyílászárók, a hőt visszanyerő szellőzési rendszer kialakítása, ugyanakkor nem kell pénzt áldozni a kéményre vagy gázbekötésre, így a kiadások csökkenthetők. A passzívház energiafogyasztása minimális, ez garantálja a többletköltségek fokozatos és biztos megtérülését, főleg a megjósolhatóan emelkedő energiaárak idején.

A megújuló energiaforrások hasznosításával még jobb lesz az energiahatékonyság. A napelemes áramtermelés, a hőszivatytyús, azaz a föld hőenergiáját kiaknázó fűtés, a napkollektoros melegvíz-előállítás, a pellet- vagy biomasszafűtés további előny, igaz, költség is.

A kiváló szigetelés miatt a paszszívháznak nem csak a zajszigetelése is kiváló, és ez növeli a komfortérzetet. Az ellenőrzött légcserének köszönhetően éjjel-nappal friss, szűrt, tisztított levegő járja át a helyiségeket, kiemelkedően jó a hőérzet, és a huzat is ismeretlen jelenség.

Passzívháztervezésre hazánkban egyelőre kevesen specializálódtak, ám a tervezési feladatokat – a szakmai irányelvek figyelembevételével – felkészült építészek meg tudják oldani. A passzívháztervezés és -kivitelezés generálkritériumait Wolfgang Feist fizikus, a darmstadti Passzívház Intézet alapítója, az Innsbrucki Egyetem professzora dolgozta ki. „A passzívházak nem igényelnek teljesen új építési módot. Ma már minden új építésű ház megépíthető lenne passzívházként. Egy sor kis lépés – melyek mindegyike egy szerkezetelem jobb építési minőségét jelenti – vezet el egy hagyományos háztól a passzívházig.” Az első passzívházat is Darmstadtban építették, 1990-ben, azóta körülbelül tizenötezer készült szerte Európában. VG

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek