Közélet

Hepatitisz – egy világbetegség

HIGIÉNIA. Kínában a hepatitisz az egyik legégetőbb egészségügyi probléma. A Kínai Állami Táplálkozási és Gyógyszerészeti Hivatal (SFDA) szerint mintegy 120 millió hepatitis B- fertőzött él az országban, ezzel Kína világelső ezen a listán. A betegek közül évente több mint 330 ezer ember hal meg a hepatitisz okozta szövődmények, májrák és a májzsugor miatt.

A kór egyébként nem csak Kínában jelent problémát,világszerte az egyik leggyakoribb betegségnek számít. A WHO jelentése szerint jelenleg körülbelül kétmilliárd hepatitis B-fertőzött ember él a világon. Az adatok alapján általánosságban évente 1,4 millió új hepatitis A-fertőzést regisztrálnak az egészségügyi hatóságok. Mindkét kór elsősorban utazások alkalmával terjed, amikor a kevésbé fertőzött európai és észak-amerikai országok lakói közepesen vagy erősen érintett területekre utaznak.

A fertőzések száma legfőképpen azokon a területeken nagy, ahol az alapvető higiéniai szabályokat sem tartják be. A kórokozó szájon át, mosatlan zöldségekkel, gyümölcsökkel, fertőzött élelmiszerekkel, part menti vizekben tenyésztett állatokból készült nyers vagy nem eléggé átfőzött tengeri ételekkel, nem ivóvíz minőségű vízzel kerül be a szervezetbe. A szennyezett ivó- és mosdóvíz a fertőzés egyik legfőbb forrása. WHO

Kapcsolódó cikkek