Közélet

Már 150-re emelkedett a halálos áldozatok száma Olaszországban

Már 150-nél jár a ma reggeli olaszországi földrengés halálos áldozatainak száma. A Richter-skálán mért 6,3-as erősségű földmozdulás első becslések szerint 40-50 ezer embert tett továbbá hajléktalanná az Abruzzo régióban.

Helyszíni jelentések szerint a hajnali fél 4-kor bekövetkezett földrengés legalább 26 településen okozott számottevő kárt, erejét még a 100 kilométerre fekvő Rómában is érezni lehetett. Számos áldozatot maga alá temettek az összeomló épületek; a helyi lakosok jelenleg is segítik a mentőmunkálatokat, remélve, hogy hiányzó hozzátartozóikat még élve megtalálják a romok alatt.

A környéken számos falu gyakorlatilag eltűnt a föld felszínéről. A régióban Berlusconi - miután lemondta moszkvai látogatását - kihirdette a szükségállapotot.

A Rómától keletre fekvő L''Aquila 18. századi Santa Maria templomának kupolája kettéhasadt, akár egy tojáshéj - tudósít a The New York Times. Számos további műemlék rongálódott meg: többszáz éves templomokat és múzeumokat sem kímélt a katasztrófa.

A legutolsó, Közép-Olaszországot érintő földmozdulásra 2002-ben került sor, Molise régióban. Akkor 28-an haltak meg, közülük 27-en gyermekek voltak, akiket iskolájukban ért a halál. A mostani földrengés volt 1980 óta a legsúlyosabb; az akkori, 6,9-es erősségű földrengés Ebolit érintette - 2700-an haltak meg.

abruzzo földrengés richter-skála 3 Berlusconi Olaszország 6 santa maria 92 l'aquila
Kapcsolódó cikkek