Közélet

Munkásokat az igazgatótanácsba! - Támogatja-e TGM az Attac terveit?

Alternatív gazdasági és társadalmi modellt ajánl május 1. alkalmából az Attac Magyarország.

A baloldali, globalizációkritikus szervezet tudományos tanácsa által kidolgozott tanulmány - melynek egyelőre csak fontosabb elemei ismertek - szakítást ajánl a neoliberális gazdaságpolitikával a válság megoldása, a szélsőjobboldali jelenségek megállítása, a neoliberális globalizációban alulmaradt néprétegek felemelése érdekében – írja a Népszabadság.

A koncepció egyik alapvetése, hogy "a szabadjára engedett piaci logika nemhogy nem képes megoldani a legsúlyosabb társadalmi és környezeti problémákat, de ezeket maga gerjeszti, és egész gépezetét időről időre általános válságba vezeti". Az Attac ezért a tiszta piaci logikából egy éles fordulattal a közszektor nagyobb részvételére épülő, a termelést jobban az emberek és a természet szükségleteit szem előtt tartó társadalom felé mutató modell kiépítését sürgeti.

A modellváltás lényegét a szerzők az állam és a magánszektor közti "következetes versenyben" jelölik meg: az állam nem támogatja a magántőkét, amely így saját képességeire támaszkodva és saját érdekeit követve versenyezhet a piacon a fogyasztókért. Az Attac új részvételi demokráciamodellt is hirdet: a foglalkoztatottak 50 százalékos részvételét minden termelőegység igazgatótanácsában, függetlenül attól, hogy állami, magán- vagy szövetkezeti egységről van szó.

Nem utolsósorban pedig, a bős-nagymarosi vízlépcső felépítését is javasolják. Az Attac Magyarország alelnöke Tamás Gáspár Miklós, a filozófus még nem kommentálta a programot.

attac Tamás Gáspár MIklós igazgatótanács gazdaság TGM vízlépcső
Kapcsolódó cikkek