Közélet

Oroszország Izraeltől vásárol pilóta nélküli kémrepülőket

Az orosz védelmi minisztérium úgy döntött, hogy három különböző típusú pilóta nélküli kémrepülőgépet vásárol Izraeltől összesen 50 millió dollár értékben.

Egy 5 kilogrammos 10 killométer hatótávolságú, valamint egy 160 kilogrammos 100 kilométer hatótávolságú és egy 426 kilogrammos 250 kilométer hatótávolságú kémrepülőgép megvásárlását tervezi Moszkva – jelentette a Kommerszantra hivatkozva a RIA Novosztyi.

A lapnak nyilatkozó források szerint az ötven millió dolláros vételár felét már ki is fizette az orosz fél a technikai előkészületek és a kiképzés megkezdése érdekébe. Moszkva a múlt augusztusi grúziai konfliktusra utalva hangsúlyozta a védelmi képesség növelésének fontosságát.

Alekszandr Zelin tábornok még a múlt évben jelentette ki, hogy Oroszország 2011-ig olyan pilóta nélküli repülőket szándékozik vásárolni, amelyek egy feltöltéssel 12 órát és 400 kilométert tehetnek meg. A szakértői elemzések szerint az országnak legalább száz ilyen gépre és tíz irányító rendszerre lenne szüksége a megfelelő védelem érdekében.

Izrael robotrepülő Orosz Grúzia pilóta nélküli kémrepülő
Kapcsolódó cikkek