Közélet

Szili választási törvényt sértett egy Ö betűvel

Helyt adott a választási bizottság az Összefogás Pécsért Egyesület kifogásának és megállapították: Szili Katalin kampányában megtévesztő választási plakátokat ragasztottak ki. A törvénysértés egy nagy Ö betűvel valósult meg.

A pécsi választási bizottság pénteki határozatában helyt adott Kővári János beadványának - számol be az MTI híre nyomán a bama.hu. Az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke kifogásolta, hogy Szili Katalin közvilágítási lámpaoszlopokon megjelent plakátjain olvasható "...szavazzon az Összefogás jelöltjére!" szövegben az összefogás szó nagybetűvel íródott. Megítélése szerint ez olyan látszatot kelt, mintha Szili Katalin, az MSZP polgármester-jelöltje az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltje is lenne a választáson.

A választási bizottság szerint Szili Katalin és az MSZP megsértette a választási törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét, mert a szó nagy kezdőbetűvel írásával olyan látszatot keltett, mintha egy ilyen nevű szervezet, mozgalom jelöltje lenne, holott a pécsi helyi politikában nincs az Összefogás Pécsért Egyesületen kívül más olyan szervezet, amelynek nevében az Összefogás szó szerepel. A bizottság Szili Katalint és az MSZP-t eltiltotta a további jogszabálysértésektől. A határozat ellen három napon belül lehet fellebbezni.

A pécsi választási bizottság indoklásában szerepel, hogy az Összefogás Pécsért Egyesület több fórumon is hangoztatta: a választási eljárás során nem Szili Katalint, hanem Páva Zsoltot, a Fidesz-KDNP jelöltjét támogatja.

A választási bizottság szerint ezért az MSZP plakátja önmagában alkalmas a választók megtévesztésére.

polgármester-jelölt MSZP Összefogás választási törvény Szili Katalin Pécs ö
Kapcsolódó cikkek