Közélet

Botrány az MNV gazdálkodása körül? A Központi Nyomozó Ügyészséghez fordul Budai

A Központi Nyomozó Ügyészséghez fordul Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója, mivel nem kapott kielégítő választ arra a levélre, amelyben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) Zrt. gazdálkodási hiányosságaira hívta fel Oszkó Péter pénzügyminiszter figyelmét.

Ezt a szövetségi igazgató szombaton Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be. Budai Gyula hivatkozott arra a levélre, amelyben még a hónap elején kérte a pénzügyminisztert, hogy azonnali belső vizsgálatot rendeljen el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ellenőrző bizottságának márciusi jelentése alapján, amelyben súlyos hiányosságokra hívta fel a figyelmet. A szövetségi igazgató a Pénzügyminisztériumból kapott választ nem tartotta kielégítőnek, mivel abban az állt, hogy a pénzügyminiszternek nincs hatásköre a vizsgálat elrendelésére. Az ügyet a Pénzügyminisztériumban a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácshoz küldték át, mondván, hogy annak kivizsgálása az ő elsődleges felelősségük.

Budai Gyula a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy május 12-ei levelében felhívta a pénzügyminiszter figyelmét, hogy az MNV Zrt.-nek sem 2007-ben, sem 2008-ban nem volt sem vagyonleltára, sem vagyonmérlege. Emellett nem volt átlátható a gazdálkodása a társaságnak a múlt évben, mivel nem rendelkezett sem vagyongazdálkodási stratégiával, sem üzleti tervvel. Ugyanakkor az MNV Zrt.-nek nem volt számviteli politikája és számlarendje sem. Ez a Magosz szövetségi igazgatója szerint igen súlyos hiányosságokra enged következtetni. Ezért pedig a társaság menedzsmentje, személy szerint Tátrai Miklós vezérigazgató és az MNV Zrt. keretein belül működő Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács tagjai is felelősséget viselnek.

A Magosz szövetségi igazgatója ezért Oszkó Péter pénzügyminisztert levelében arra kérte, hogy rendeljen el az ügyben azonnali belső vizsgálatot, nevezze meg a felelősöket, tegye meg a szükséges intézkedéseket, és ha az ügy indokolja, akkor tegyen büntetőfeljelentést is. A megírt levélre a Magosz vezető tisztségviselője szerint nem kapott megfelelő választ, ugyanis ebben azt írták neki a Pénzügyminisztériumból, hogy a kért belső vizsgálat elrendelésére Oszkó Péternek nincs hatásköre, és az ide vonatkozó törvény alapján a tulajdonosi jogot gyakorló Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács kötelessége és elsődleges felelőssége az ügy kivizsgálása és a szükséges intézkedések megtétele.

Budai Gyula úgy véli, hogy Oszkó Péternek igen is van törvény biztosította joga a kért vizsgálat elrendelésére, ugyanis mint a részvényesi jogok gyakorlója a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsot írásban utasíthatja, és a testület ezt az utasítást köteles végrehajtani.

A szövetségi igazgató úgy vélte, ezek után nem volt más lehetősége, mint a Központi Nyomozó Ügyészséghez fordulni, vizsgálatot kérve az ügyben. Budai Gyula beszélt még arról is, hogy az állami földeket jelenleg át kívánják játszani jelentős gazdasági csoportoknak, mivel a bérleti szerződések lejárta előtt már jóval új szerződéseket kívánnak kötni, hosszú távra, húsz évre. Ez a szövetségi igazgató szerint megengedhetetlen.

Budai Gyula MNV vagyongazdálkodás Oszkó Péter
Kapcsolódó cikkek