Közélet

Kismamákat érintő ügyekről is döntenek ma!

A terhességi-gyermekágyi segély, a gyermekgondozási díj, és a családi pótlék igénybevételének szabályairól szóló törvényjavaslatról is dönt ma az Országgyűlés.

A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, valamint egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint a jövőben terhességi-gyermekágyi segélyre és gyedre az lesz jogosult, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt - idézi a baon.hu a távirati irodát.

Jelenleg 180 nap is elég a juttatás igényléséhez. A gyedet várhatóan a gyermek 2 éves koráig lehet majd igénybe venni. Az új szabályok csak a 2010. április 30-a után született gyerekekre lesznek érvényesek. A törvényjavaslat a felső korhatárát 23-ról 20 évre csökkenti.

 

A képviselők várhatóan döntenek Kósa Lajos, Debrecen fideszes és Botka László, Szeged MSZP-s polgármestere által benyújtott, az adózás rendjéről szóló törvényt módosító javaslatáról, amely az állami mellett az önkormányzati adóhatóságoknál is lehetővé teszi az elektronikus úton történő ügyintézést.

Rövidülnek a kismamaévek - A gyedhez és a gyeshez is hozzányúlnak 

2010 május elején lép hatályba az új gyed-szabály

gyes kismama gyed szociális ügyek
Kapcsolódó cikkek