Közélet

Megint leszavazták a legfőbb ügyészt a parlamentben

A mai interpellációmra adott főügyészi válasz súlyos önellentmondást tartalmazott – fogalmazott Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője sajtótájékoztatóján a parlamentben, miután az Országgyűlés leszavazta a legfőbb ügyésznek az SZDSZ-es képviselő interpellációjára adott válaszát hétfőn a parlamentben.

A mai interpellációmra adott főügyészi válasz súlyos önellentmondást tartalmazott – fogalmazott Gusztos Péter, az SZDSZ ügyvivője sajtótájékoztatóján a parlamentben.

Hosszú hónapok óta interpellálom a fűügyészt, miért nem indít hivatalból eljárást a közösség elleni izgatások legnyilvánvalóbb eseteiben. A szélsőjobboldali kurucinfo portál emellett a személyes adatokkal is visszaél.

Véleményem szerint ennek oka, hogy az ügyészség a hivatalból való eljárást rendkívül szűken értelmezi - mondta.

Amikor a kurucinfora bírák és ügyészek személyes adatai is fölkerültek, akkor elindították hivatalból az eljárást. Azonban mikor parlamenti képviselők, Schmitt Mária, Szabó György XIII. kerületi fideszes önkormányzati képviselő, számos egyetemista, civil jogvédő vagy újságíró személyes adatai kerülnek föl a portálra, ezeket az ügyészség nem észleli hivatalból.

Helyesnek tartom, hogy a bírák és ügyészek esetében hivatalból eljárást indít az ügyészség, azonban minden esetben így kellene cselekednie – szögezte le Gusztos Péter.

Az ügyészségi gyakorlaton szeretnénk változtatni, ezért nem fogadtam el az interpellációmra adott választ. Mint már számos esetben, az Országgyűlés most is leszavazta azt. Ezt követően a bizottsági tárgyalások következnek, s bízom benne, nem fogadják majd el ők sem az ügyészi választ – tette hozzá.

SZDSZ kurucinfo főügyész Parlament Gusztos Péter
Kapcsolódó cikkek