Közélet

Mégis törvényt sértett Szili

Megsértette a választási törvényt Szili Katalin és az MSZP a Baranya Megyei Bíróság kedden hozott jogerős határozata szerint azzal, hogy a pécsi szocialista polgármesterjelölt az "Összefogás" jelöltjeként népszerűsítette magát választási plakátjain.

A bíróság helyt adott az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) alelnöke, Kővári János beadványának. Ebben a politikus kifogásolta, hogy Szili Katalin egyes választási plakátjain és szórólapjain "a MÁJUS 10-ÉN szavazzon az Összefogás jelöltjére!" szöveg szerepel. Úgy ítélte meg, az "Összefogás" szó azt sugallja, hogy az egyesület Szili Katalint támogatja a polgármester-választáson, holott a szervezet egy másik jelöltet támogat - írja a hvg.hu az MTI alapján.

A döntés értelmében Szili Katalin és az MSZP megsértette a választási törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásról szóló alapelvét, amelyet akkor követhetnek el a választás résztvevői, ha a választással kapcsolatos jogaikat, ezek között a kampánytevékenységre, a jelölt népszerűsítésére, plakát elhelyezésére való jogot oly módon gyakorolják, hogy az alkalmas lehet a választók megtévesztésére.

A bíróság határozatában kötelezte Szili Katalint és az MSZP-t, hogy a kifogásolt plakátokról három napon belül távolítsa el az "Összefogás" szót. Az indoklás szerint a pécsi székhelyű ÖPE nyilvántartásba vett társadalmi szervezet, a választásban érintett résztvevő, bejelentett jelölő szervezet. 

Az ügyben az első fokon eljáró helyi választási bizottság korábban a bírósággal megegyező határozatot hozott, a területi választási bizottság azonban megváltoztatta azt.

MSZP választási Összefogás törvény bíróság Szili Katalin
Kapcsolódó cikkek