Közélet

Szili nem sértett választási törvényt

Nem sértette meg a választási törvényt a területi választási bizottság szerint Szili Katalin és az MSZP azzal, hogy az összefogás szó nagy kezdőbetűvel jelent meg a párt pécsi polgármesterjelöltjének választási plakátjain.

A grémium szerdai döntésével megalapozottnak találta Fuchs Gábor, az MSZP baranyai irodavezetője fellebbezését és megváltoztatta a helyi választási bizottság korábbi, Szili Katalin és az MSZP jogsértését megállapító határozatát - számolt be a Hírszerző az MTI alapján.

Az ügyben Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület alelnöke fordult az első fokon eljárt helyi választási bizottsághoz. Azt kifogásolta, hogy Szili Katalin közvilágítási lámpaoszlopokon megjelent plakátjain olvasható "... szavazzon az Összefogás jelöltjére!" szövegben az összefogás szó nagybetűvel íródott. Megítélése szerint ez olyan látszatot kelt, mintha Szili Katalin az Összefogás Pécsért Egyesület jelöltje is lenne a választáson.

A helyi választási bizottság úgy foglalt állást, hogy Szili Katalin és az MSZP megsértette a választási törvény jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvét, mert a szó nagy kezdőbetűvel írásával olyan látszatot keltett, mintha egy ilyen nevű szervezet, mozgalom jelöltje lenne. 

A másodfokon eljárt területi választási bizottság ugyanakkor kimondta: e tekintetben nincs jelentősége annak, hogy az összefogás szó a plakátokon nagy kezdőbetűvel szerepel. Az összefogás kis vagy nagy kezdőbetűvel egyaránt magyar szó, fogalom, amely számtalan összefüggésben, jogszabályi tiltás hiányában, bárki által szabadon használható. A szó önmagában nem ad alapot az Összefogás Pécsért Egyesületre történő utalásra, s nem alkalmas a választók megtévesztésére sem - olvasható az indokolásban.

Összefogás választási törvény Szili Katalin
Kapcsolódó cikkek