Közélet

Újabb botrány? Egykori III/II-essel kampányol az SZDSZ!

Egy volt belbiztonsági kémelhárító buzdítja a választópolgárokat Csepelen arra, hogy vegyenek részt a június 7-i európai parlamenti választásokon, és szavazzanak az SZDSZ-re.

A 2006 óta SZDSZ-es önkormányzati politikus Kál Károly a Belügyminisztérium III/II-es csoportfőnökség kémelhárítási szakszolgálatán majd a Nemzetbiztonsági Hivatalnál szolgált - idézi fel az Index. Kál Károly ezen túl az SZDSZ Országos Tanácsának tagja, valamint a párt I. kerületi elnöke.

A politikus a rendszerváltás után, 1994-1998 között az MSZP önkormányzati képviselőjeként politizált Csepelen. 1998-2002 között függetlenként dolgozott, amjd 2006-ban átvette a helyi SZDSZ-szervezet irányítását.

Kál Károly tiszti múltjáról 2006-ban részletesen mesélt a csepeli önkormányzati lapnak: "Hasznos 20 év volt, megismertem egy olyan területét az életnek, amelyről az embereknek romantikus vagy előítéletes ismereteik vannak. Pedig köztudott, hogy minden állam elemi önvédelme nemzetbiztonságát megőrizni. Ezen a területen nagy emberismeretre tettem szert, de arra mindig vigyáztam, hogy ezzel ne éljek vissza" - mondta a politikus az interjú során.

Kál egyébként nincs rajta az SZDSZ EP-listáján. Az SZDSZ listavezető politikusai (Szent-Iványi István Csaba, Béki Gabriella, Demszky Gábor) egyelőre nem jelentek még meg választási plakátokon.

Az utóbbi hónapokban már volt téma a fővárosi politikai életben a III/II-es múlt, Kivágó Iván Györgyné Fővárosi Közgyűlésen tett közjátéka kapcsán. Demszky Gábor ennek kapcsán tett nyilatkozatát - miszerint "aki a III-as ügyosztály keretein belül akármilyen pozícióban szolgálta az állampárti diktatúrát, az ne legyen választott tisztségviselő" - éles kritika fogadta. Például Kál Károly kapcsán.

tiszt SZDSZ Kál Károly MSZP európai parlamenti választás belbiztonsági kémelhárító belügyminisztérium III/II Csepel kémelhárítás
Kapcsolódó cikkek