Közélet

Bajnai: betartottam, amit ígértem - Ötven napos a kormány

Bajnai Gordon úgy ítéli meg, hogy mindazt betartotta, amit félszáz napja mondott, amikor elvállalta a kormány vezetését.

A kormányfő sok tucatnyi vállalkozó előtt, a miskolci Városháza Dísztermében azt mondta: egy cselekvő kormányt ígért, olyat, amely nem beszélni fog sokat, hanem inkább cselekedni fog.

A miniszterelnök megjegyezte: a nemzetközi gazdasági-pénzügyi válság mára reálgazdasági válsággá is alakult, "egy olyan válsággá, amely ma már minden vállalkozást, minden munkahelyet, családot közvetlenül érint".

Amikor válság van, akkor dönteni kell, "dönteni, lépni, haladni előre", hogy minél előbb kijöhessünk ebből a válságból - hangoztatta Bajnai Gordon. Úgy fogalmazott: sokat cselekedtek, döntöttek ebben az ötven napban, még ha "ezt sokan vitatják is".

Magyarországnak ugyanakkor ennél is nagyobb a problémája, mert legalább tíz éve halogatunk olyan alapvető, lényeges lépéseket, amelyek nélkül nem lehet egy válságból kijönni - mondta a miniszterelnök. Véleménye szerint aki nem érti meg, hogy mi okozta ezt a válságot, az nem is tudja kezelni, nem tud jól reagálni rá. A legfontosabb az, hogy Magyarország "több mint tíz év önámítás és hitegetés után nézzen a tükörbe, és ne csak azt lássa, amit szeretne látni, hanem azt is, amit nem" - fogalmazott a miniszterelnök.

A mostani válság rámutatott a saját bajainkra - fejtegette. Az egyensúlyhiány mellett az országot kettéosztó politikai küzdelemben a politikusok a szavazatok megszerzése érdekében gyakran olyan ígéreteket tettek, amelyeket csak hitelből lehetett fedezni, és ennek az ország fenntarthatósága látta kárát - mutatott rá. Ezt az egyensúlytalanságot kell helyretenni a stabil növekedés érdekében - mondta a kormányfő. Megjegyezte, hogy az egyensúlytalanság miatt egyre több hitelt kellett felvenni, egyre drágább lett Magyarország finanszírozása, és ez a vállalkozásoknak egyre magasabb kamatokkal járt. Mindez a lelassulásával is párosult - tette hozzá.

Bajnai Gordon részletesen ismertette kormánya eddig megtett válságkezelő programját, az adórendszer átalakítását érintő intézkedéseit, azok hatásait. Amennyiben nem léptünk volna nagyon gyorsan, határozottan és következetesen, akkor bekövetkezhetett volna, hogy munkahelyek százezrei szűntek volna meg, családok sokasága került volna még nehezebb helyzetbe - vélte. Erre volt megoldás az a program, amely fájdalmas döntésekkel is járt, de a bizalmat vissza kell szerezni, és elindítani az országot újra a növekedés irányába - mondta Bajnai Gordon.

napos Bajnai Gordon kormány ötven
Kapcsolódó cikkek