Közélet

Jelentős változások jönnek szerdától - összefoglaló

Az államnak is késedelmi kamatot kell fizetnie, ha késve fizet, a rászorultakat nem lehet kikapcsolni a gázellátásból, csak kamattámogatás jár az arra jogosult lakásvásárlóknak - egyebek mellett ezek a szabályok lépnek hatályba július első napján.

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényt májusban módosította a parlament, eszerint július 1-jén kikerül a törvényből a 13. havi az eredetileg szeptember 1-jére időzített nyugdíjkorrekciót pedig jövő év első napjára tolták a jogalkotók.

A Polgári törvénykönyv úgy módosul, hogy az állam által vállalt fizetések esetén - ideértve a támogatásokat is - az állam nem köthet ki a maga késedelme esetén kamatmentességet, sőt a törvényesnél alacsonyabb kamatot sem. Az új szabályt a július 1. után kötött szerződésekre kell alkalmazni.

Az áprilisban módosított hegyközségi törvény megengedi, hogy július 1-jétől a hegyközségi szervezet - tagjainak szolgáltatásokkal való ellátása céljából, vagy más gazdasági tevékenységet is igénylő feladata ellátása érdekében - nonprofit gazdasági társaságot alapíthasson.

A foglakoztatási törvény úgy változik, hogy az abban szereplő közhasznú társaság megnevezés helyébe mindenütt a nonprofit gazdasági társaság megnevezés lép. Ezt a következő indokolja: a költségvetési szervek gazdálkodását szabályozó törvény a múlt év végén úgy változott, hogy minden alapítónak ez év május közepéig felül kellett vizsgálni a közhasznú társaságainak szükségességét. A megmaradt ilyen szervezeteket pedig július első napjától nonprofit gazdasági társaságnak kell hívni.

Csak rendszámmal (hatósági jelzéssel) lehet közlekedni július 1-jétől azokkal a quadokkal - négykerekű segédmotoros kerékpárokkal - is, amelyeket a tulajdonosaik idén április 1. előtt vettek használatba.

A földgázellátásról szóló törvény - szintén július 1-jei hatállyal - kimondja, hogy a lakossági fogyasztók köréből a védendő fogyasztók - a szociálisan rászorulók vagy fogyatékkal élők tartoznak e csoportba - megkülönböztetett bánásmódban és kedvezményekben részesülnek. Elsősorban részletfizetést és fizetési haladékot, valamint előre fizető mérőt kaphatnak. A védendő fogyasztót fizetési késedelem vagy nem fizetés esetén sem lehet a földgázellátásból kikapcsolni.

A gazdasági perek felgyorsítását is szolgálja a polgári perrendtartás módosítása, amely szerint a bíróság az első tárgyaláson vagy megszünteti, vagy érdemben tárgyalja az ügyet, és ha a tényállás már az első tárgyaláson kideríthető, nyomban érdemben határoz. Emellett felveszi a felek azon adatait is, amelyek egy esetleges későbbi végrehajtáshoz szükségesek.

Elvileg június 30-tól hatályos a fizetési meghagyásos eljárásokról szóló új törvény, amely a közjegyzők feladatává teszi az ilyen okiratok kiállítását, és távlatilag teljesen elektronizáltatja a követelés megszerzésének ezt a módját. A lényeges szabályok azonban csak jövő év első napjától, fokozatosan lépnek hatályba.

Az új lakásfinanszírozási kormányrendelet - amely csak a fiatalokat és a többgyerekeseket támogatja - október 1-jén lép hatályba, azonban kimondja azt is, hogy a kamattámogatás a július 1. után vásárolt új lakások után - az ekkortól kötött adásvételi szerződések - is jár.

A kormány rendeletben meghatározott keresetkiegészítést ad július 1-jétől a költségvetési szervek alkalmazottainak. A kiegészítés a havi bér egytizenketted része 131 ezer forintig, majd folyamatosan csökken havi 149 ezer forintig, ha ennél több a havi teljes illetmény, akkor nem jár a kereset kiegészítés.

Elsejétől emeli az áram árát a Démász és az E.On, az ELMŰ és az ÉMÁSZ augusztustól kapott erre engedélyt.

Az áramáremelésről többet itt olvashat.

Júliustól ugyan drágább lesz az unió területén mobilhívást indítania és fogadnia a magyar előfizetőknek, ám mivel a perc alapú számlázást a másodperc alapú váltja fel, mégis olcsóbban telefonálhatnak, ha odafigyelnek.

A mobiltarifák változásáról többet itt olvashat.

Szintén július elsejétől lép életbe a nyári kamionstop, ami azt jelenti, hogy szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig a 7,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik nem közlekedhetnek a magyarországi közutakon. 

A kamionstop részleteiről itt olvashat.

Bruttó kétmillió forintban maximálják július elsejétől az állami cégvezetők fizetését, és csökkentik az igazgatótanácsi, felügyelőbizottsági tagok számát és összköltéségét az állami vállalatoknál.

Erről itt olvashat többet

lakás kamattámogatás kamionstop 13. havi nyugdíj áramár emelés földgázellátásról szóló törvény július elsejei változások
Kapcsolódó cikkek