Közélet

A Fidesztől nyerte el a legtöbb szavazót a Jobbik - Vagy mégsem?

A Progresszív Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása többek között igyekezett kideríteni, hogy a Jobbik szavazói honnan jöttek.

A Jobbik szavazói közül a legtöbben, 10-ből 4-en úgy emlékeznek, hogy 2006-ban a Fideszre adták szavazatukat - idézi a tanulmányt a Népszabadság.

Negyedük 2006-ban nem szavazott, ennél valamivel kevesebben, 17 százalék pedig a szocialista párt korábbi szavazójának vallotta magát. A MIÉP-Jobbik választási szövetségre 2006-ban 8 százalékuk adta voksát.

Ezt az eredményt az elemzés szerint azzal a szűkítéssel kell értelmezni, hogy a tapasztalatok szerint utóbb a szavazók hajlamosak elfelejteni, illetve másként emlékezni, valójában melyik pártra adták a szavazatukat. Jelen esetben többen emlékeznek úgy, hogy 2006-ban a Fideszre adták szavazatukat, akik akkor valójában a szocialistákra szavaztak.

A Jobbik a 18-29-es, illetve a 40-49-es korcsoportban szerepelt átlagon felül. Szavazói elsősorban inaktívak, inkább férfiak, többségükben legfeljebb szakmai oklevéllel vagy érettségivel rendelkeznek.

Progresszív Intézet szocialista Jobbik Fidesz miép szavazó
Kapcsolódó cikkek