Közélet

Egy tál lencsét is látna a Holdon - Csúcsteleszkóp

János Károly spanyol király részvételével felavatták a világ jelenlegi legnagyobb teleszkópját. A szerkezet olyan erős, hogy akár egy tál lencsét is észlelne a Hold felszínén. De diadala nem tart sokáig, sorakoznak ugyanis a további jelöltek.

A Gran Telescopio Canarias (GTC) 10,4 méteres tükrökkel rendelkezik, a berendezés a világ legnagyobbja. Mint ahogy azt a GTC szakmai partnereként dolgozó Instituto de Astronomia Ensenada kutatója az MSNBC-nek elmondta: a teleszkóp tükre olyan, mint egy vizes vödör. Minél nagyobb, annál több esővizet lehet vele összegyűjteni. A nagyobb teleszkópok gyengébb fényforrásokat is észlelnek, így messzebb látnak és pontosabb elemzést tesznek lehetővé.

A 180 millió dolláros értékű GTC teleszkóp Mexikó, Spanyolország és a Floridai Egyetem közös tulajdona. A tudósok reményei szerint a hawaii Keck Telescope-ot is felülmúló berendezés új ismeretekkel szolgál majd az univerzum eredetéről. A GTC eddig is ígéretesen teljesített: hivatalos átadása előtt már felfedeztek a segítségével egy korábban ismeretlen bolygót.

A ma átadott GTC a világ legnagyobbja, de uralma nem tart sokáig: a már említett hawaii helyszínre ugyanis egy harminc méteres teleszkópot terveznek. Az amerikai és kanadai egyetemek által közösen építendő űrtávcső 2018-tól kezdheti meg működését. Eközben egy európai összefogás keretében egy 24 méteres tükrökkel rendelkező teleszkóp tervezése is folyik, a Giant Magellant Chilében építik fel.

GTC teleszkóp spanyol űr
Kapcsolódó cikkek