Közélet

Eltűnt az SZDSZ, a hatvanasok körében tartja magát az MSZP

Július elején a Fidesz tábora nagyjából háromszorosa a szocialistákénak, hatszorosa a Jobbikénak. Ebben a hónapban a Lehet Más a Politika lényegében az SZDSZ-szel és az MDF-fel azonos támogatottságot szerzett. Ekként foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek a Szonda Ipsos július elején, az ország felnőtt lakosságát reprezentáló közvélemény-kutatásából származnak.

A választókorú népesség négytizedét kitevő Fidesz-tábor összetétele meglehetősen heterogén, sokféle társadalmi csoportot és szerteágazó politikai-ideológiai nézetrendszert kell egyben tartania a párt vezetésének. Az egyenletes beágyazottságot jól mutatja, hogy a Fidesz híveinek aránya szinte minden társadalmi rétegben 38 és 42 százalék között van. Az egyetlen kivétel az idősek csoportja – itt 28 százaléknyi a fideszes, és majdnem ennyi (25 százalék) szocialista szimpatizáns is van – idézi a Szonda Ipsos júliusi felmérését a Népszabadság.

A Fidesz úgy tűnik, hosszabb távon is számolhat a vegyes összetételű választói csoporttal. Legalábbis erre utal, hogy a jelenlegi szimpatizánsok kétharmada biztos abban, hogy a parlamenti választáson is oda szavaz, és 5 százalék kivételével a többiek is valószínűsítik ezt. Mindez azt jelenti, hogy nagyjából 2,2 millióan nagy bizonyossággal már most megígérték, hogy Fidesz-szavazók lesznek a parlamenti választáson.

A hatvanas, hetvenes éveikben járók körében tehát még tartja magát az MSZP, de lemaradt a versenyben az eddigi választásokon számukra jó eredményt felmutató fővárosban. Budapesten ugyan egy kicsivel erősebb az országos átlagnál a szocialista párt (a teljes népesség körében 16 százalékon áll), de a Fidesz itt is hozza a vidéki városokban elért eredményt, a 39 százalékot.

felmérés Szonda Ipsos párt biztos szavazó szavazótábor
Kapcsolódó cikkek